Alerģija uz sezama sēklām

Sezama sēklas pēc savas alergenitātes dažādās valstīs ierindojas dažādās vietās, piemēram, Kanādā sezama sēklas atrodas 9 vietā, bet Izraēlā – 3, pēc piena un olu alerģijas.

Tieši sezama sēklas ir visalerģiskākās no visām sēklām. Ja cilvēkam ir alerģija uz sezamu, tas nenozīmē, ka alerģija noteikti būs arī uz citām sēklām.

Simptomi

Pēc kontakta ar alergēnu, ja cilvēkam ir alerģija, tad simptomi var parādīties ļoti ātri un strauji progresēt no viegliem līdz pat ļoti smagiem. Vissmagākā alerģiskā reakcija ir anafilakse. Simptomi var izpausties kā apgrūtināta elpošana, asinsspiediena straujš kritiens, kas var izraisīt samaņas zudumu vai pat nāvi. Alerģiska reakcija var izpausties ar sekojošiem simptomiem:

  • piepampusi seja, nātrene vai citi izsitumi, sarkana un niezoša āda;
  • kairinājums acīs, sejā, lūpās, rīklē vai mēlē;
  • apgrūtināta elpošana, runāšana, rīšana;
  • nemiers, trauksmes sajūta, bālums, nolemtības sajūta, nespēks;
  • krampji, caureja, vemšana;
  • asinsspiediena kritums, paātrināta sirdsdarbība, samaņas zudums.

Kā pasargāt sevi

Pašlaik vēl nav ārstnieciskas metodes, ar kuras palīdzību varētu izārstēt alerģijas. Vienīgais veids, kā izvairīties no alerģijas, ir pilnīgi atteikties no alerģiju izsaucošā

Uzmanīgi lasiet pārtikas produktu marķējumā sniegto informāciju, ja rodas šaubas, ka produkts tiešām nesatur sezamu, tad sazinieties ar ražotāju. Marķējumu jālasa katru reizi pirms vēlaties produktu lietot uzturā, jo ražotāji ik pa laikam maina savas receptes. Nelietojiet uzturā arī pārtikas produktus, kur marķējumā ir norādīts „var saturēt nelielas sezama sēklu daļiņas”.

Citi sezama sēklu nosaukumi, kas var būt norādīti marķējumā:

  • benne/benne seed/benniseed,
  • gingelly/gingelly oil,
  • sēklas,
  • sesamol/sesamolina,
  • Sesamum indicum,
  • sim sim,
  • tahina,
  • tahini,
  • til,
  • augu eļļa.

Iespējamie sezama sēklu avoti:

  • miltu izstrādājumi – maize, cepumi, konditorejas izstrādājumi, smalkmaizītes;
  • maizes drupatas, maizes stienīši, graudaugi, brokastu pārslas, „musli”;
  • pīrādziņi, humus, pikantās mērces;
  • salātu mērces, gaļas mērce, marinādes, salāti, zupas;
  • dažādi nacionālie ēdieni – rīsi ar piedevām, nūdeles, „šiš – kebab ”, sautējumi;
  • piedevas, garšvielas, garšvielu maisījumi;
  • margarīns;
  • pārstrādāta gaļa, desas;
  • „risotto” (rīsu ēdiens);
  • sezama eļļa, sezama sāls (gomasio);
  • dažādas uzkodas – čipsi, konfektes, graudu pārslu batoniņi, halva, sālsstandziņas, rīsu plācenīši;
  • veģetārie burgeri.

Nepārtikas sezama sēklu avoti:

  • lipīgi pārsēji, piemēram, plāksteri kosmētika, matu kopšanas līdzekļi, smaržas, ziepes, sauļošanās krēmi;
  • medikamenti;
  • fungicīdi (pretsēnīšu līdzekļi), insekticīdi (līdzekļi pret kukaiņiem);
  • lubrikanti, ziedes, eļļas;
  • dzīvnieku pārtika.

Alergēna krusteniskais piesārņojums

Krusteniskais piesārņojums ir vielas (pārtikas alergēna) nokļūšana pārtikā, kurā normāli tai nevajadzētu būt. Krusteniskā piesārņojuma rezultātā pārtika, kurai nebūtu jāsatur alergēnu, kļūst bīstama alerģiskiem cilvēkiem.

Krusteniskais piesārņojums var notikt:

  • pārtikas ražošanas procesā caur aprīkojumu, kuru izmanto arī citu produktu ražošanā;
  • mazumtirdzniecībā, caur koplietojamo aprīkojumu, piemēram, ja dažādi produkti tiek griezti ar vienu nazi, cirtni utt.;
  • uztura pagatavošanas laikā mājās vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā caur galda piederumiem vai rokām.

References:

http://www.inspection.gc.ca/english/fssa/labeti/allerg/sese.pdf
Food allergy initiative – http://www.faiusa.org/?page=seeds