Pārtikas centrs
Sākums Pārtikas sastāva datubāze Veselīga uztura forums
GlaxoSmithKline - Fonds medicīnas izglītības un zinātniskās izpētes atbalstam
LatFIR

Veselīga uztura forums » Pārtika un veselība » Speciālās diētas »  Bezglutēna diēta

Bezglutēna diēta

Bezglutēna jeb glutēna ierobežota,

gliadīnu nesaturoša diēta

Mērķis

 

Gliadīnu nesaturošas diētas pamatuzdevums ir novērst vai samazināt meteorismu (gāzu uzkrāšanās), caureju, steatoreju, kā arī svara zudumu, kas tiek izraisīts glutēna (gliadīna) nepanesamības dēļ. Gliadīns ir glutēna frakcija, kas atrodas kviešos, rudzos, miežos un auzās. Dažādos literatūras avotos ir aprakstīti pretrunīgi fakti par auzu nozīmi pie bezglutēna diētas.
 
Pielietojums

 

Bezglutēna diēta ir piemērota cilvēkiem ar glutēna jutīgu enteropātiju jeb celiakiju vai dermatītu Herpetiformis.

Diētas apraksts

 

Bezglutēna diētai pamatā ir vispārēja diēta, kur tiek pilnībā izslēgti produkti, kas satur kviešus, miežus, rudzus un auzas. Glutēnu satur sekojoši graudaugi: kvieši, rudzi, mieži, auzas, kā arī kukurūza un rīsi, savukārt gliadīns, kurš arī ir šis slimību izraisošais faktors, nav atrodams kukurūzā un rīsos. Tieši tāpēc diēta ir glutēna ierobežota un gliadīna nesaturoša diēta.  

Ieturēt bezglutēna diētu ir ļoti sarežģīti, jo daudzos rūpnieciski pagatavotos pārtikas produktos sastāvā ir gliadīns. Diemžēl bieži vien ražotāji tā saturu nenorāda uz marķējuma. Visdrošāk ir pagatavot produktus pašiem, izmantojot drošas izejvielas.

 

Iepērkoties veikalā, ļoti cītīgi ir jāizlasa marķējumos norādītā informācija par glutēna vai gliadīna esamību produktā. Ja ražotājs nav norādījis uz marķējuma šo informāciju vai arī nav pārliecības, ka produkts tiešām nesatur glutēnu, tad labāk sazvanīt ražotāju vai arī atteikties no šāda produkta lietošanas uzturā.

 

Rūpnieciski ražota pārtika,kas var saturēt kviešus, rudzus, miežus:  

  •     buljona kubiņi,
  •     brūnā rīsa sīrups,
  •     konfektes,
  •     čipsi,
  •     aukstās uzkodas, „hot dogi”,
  •     salami, desas,
  •     Frī kartupeļi,
  •     gaļas mērce,
  •     zivs atdarinājumi,
  •     rīsu maisījumi,
  •     mērces,
  •     tortiljas čipsi,
  •     zupas,
  •     sojas mērce,
  •     dārzeņi mērcē.   

 

Atkarībā no simptomu smaguma (slikta dūša, vēdera pūšanās, caureja), izvēloties laktozi saturošus pārtikas produktus, ieteicams, lai tie nesatur daudz vai pilnībā taukus. Šis ierobežojums vēlams, kamēr glutēns pilnībā tiek izslēgts no diētas, lai ļautu zarnu sieniņām atjaunoties. Laktozes nepanesamība parasti normalizējas 2 – 3 mēnešu laikā, ieturot bezglutēna diētu.

Jāņem vērā, ka arī daži medikamenti var saturēt glutēnu. Pirms lietojat kādu medikamentu noteikti konsultējieties ar savu ģimenes ārstu vai arī farmaceitu.

 Vairāk par celiakijas slimību lasi šeit.

Atkarībā no cilvēka individuālās uztura izvēles un bezglutēna diētas ievērošanas stingrības, visas nepieciešamās uzturvielas var uzņemt ar pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu. Dienā uzņemamo uzturvielu ieteicamos daudzumus var apskatīt šeit.


Ja diēta netiek ievērota un slimība progresē, tad var rasties tauku, kalcija, magnija, taukos šķīstošo vitamīnu (A;E;K;D), folijskābes, dzelzs un B12 vitamīna malabsorbcija. Ja papildus glutēna nepanesamībai (celiakijai) ir arī stipra laktozes nepanesamība, kas arī izraisa malabsorbciju, ir ieteicama laktozi ierobežojoša diēta kombinācijā ar vitamīnu, minerālvielu un vidēja garuma triglicerīdu (MCT) papildināšanu (uztura bagātinātāju vai medikamentu veidā).


Bezglutēna diētas vadlīnijas


Uztura ieteikumi plašāk pieejami angļu valodā šajā mājaslapā: http://www.fineli.fi/specdiet.php?lang=en

 

Diētu ievērot tikai ārsta vai uztura speciālista uzraudzībā!

 

References:


1.Manual of Clinical Dietetics, Fifth edition, Developed by The Chicago Dietetic Association and The South Suburban Dietetic Association, August 7, 1998.

 

Papildus informāciju varat meklēt zemāk norādītajās interneta adresēs:

American Celiac Disease Alliance - www.americanceliac.org
American Dietetic Association - www.eatright.org
Celiac Disease Foundation - www.celiac.org
Celiac Sprue Association/USA Inc. - www.csaceliacs.org
Children’s Digestive Health and Nutrition Foundation - www.cdhnf.org; www.celiachealth.org
Gluten Intolerance Group of North America - www.gluten.net
National Foundation for Celiac Awareness - www.celiaccentral.org
North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition - www.naspghan.org; www.cdhnf.org
 
http://americanceliac.org/cd.htm
http://www.mayoclinic.com/health/wheat-allergy/DS01002
http://www.foodallergyinitiative.org/section_home.cfm?section_id=3&sub_section_id=5

MM88 Informācijas tehnoloģijas