Pārtikas centrs
Sākums Pārtikas sastāva datubāze Veselīga uztura forums
GlaxoSmithKline - Fonds medicīnas izglītības un zinātniskās izpētes atbalstam
LatFIR

Veselīga uztura forums » Pārtika un veselība » Sports un uzturs » Olbaltumi enerģijas ražošanai

Olbaltumi enerģijas ražošanai

Olbaltumi enerģijas ražošanai

Olbaltumi organismā nekalpo par nozīmīgu enerģijas avotu, tomēr ilgstošās ekstremālās slodzēs, piemēram, maratonskrējienā un triatlonā, kā arī badošanās laikā olbaltumi tiek izmantoti enerģijas ražošanā līdzīgi kā taukskābes un glikoze. Enerģijas ieguvei olbaltumi tiek sašķelti līdz aminoskābēm, un tālāk galvenokārt zaroto ķēžu aminoskābēs – leicīns, izoleicīns, valīns – tiek izmantotas enerģijas ražošanai. Lai aminoskābi varētu izmantot  enerģijas ieguvei, no tās tā sauktajās dezaminācijas reakcijās tiek atšķelta slāpekli saturošā daļa.Dezaminācijā atbrīvotais amonjaks pārvēršas urīnvielā un tiek izvadīts no organisma ar urīnu.

Daļa aminoskābju aknās tiek pārvērstas glikozē procesā, ko sauc par glikoneoģenēzi.
Trenētiem cilvēkiem enerģētisko substrātu ir daudz vairāk nekā netrenētiem.

Treniņu laikā olbaltumu metabolismu un izmantošanos organismā ietekmē vairāki faktori, tādi kā dzimums, vecums, sporta veids, treniņu biežums, ilgums, intensitāte, kaloriju sabalansētība, uzturs, laiks, kad tika uzņemta iepriekšējā maltīte, kā arī tās saturs.

References:

1. Rubana I.M., Uzturs fiziskā slodzē, "Izdevniecība RaKa", 2010.
MM88 Informācijas tehnoloģijas